Βάρη

1223_3

 Η περιοχή της Βάρης-Βάρκιζας-Βούλας έχει μεγάλο στρατηγικό σημασία εάν αναλογιστούμε ότι είναι κοντά στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, έχει απόκρημνες βραχώδεις ακτές με μικρούς κόλπους και βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να ελέγχει την θάλασσα και την παραλία από την Βούλα μέχρι και τον Πειραιά, καθώς και τις ακτές προς το Λαγονήσι.

Αναφορές λένε για αρκετά οχυρά διάσπαρτα στους λόφους και τις παραλίες της περιοχής. Η πρώτη προσπάθεια για τον εντοπισμό οχυρωματικών έργων έγινε μέσω του προγράμματος Google Earth. Με ευκολία εντόπισα 2 θέσεις επάκτιων πυροβολαρχιών και άλλες 8 πιθανές θέσεις παρατηρητηρίων και πολυβολείων.

Η Βόρεια Πυροβολαρχία

Η οχυρή θέση αυτή είναι προσβάσιμη αφού είναι αρκετά κοντά στον δρόμο (15m) και το έδαφος είναι ομαλό. Η κατάσταση που βρίσκεται είναι αρκετά καλη, το μονο που τα χαρακώματα που θα πρέπει να είχαν βάθος περίπου το 1,5m είναι γεμάτοι πέτρες και χώματα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πυροβολαρχίας είναι ότι από άκρη σε άκρη υπάρχει ένα κεντρικό χαράκωμα που ενώνει όλα τα τμήματα. Έχει την μορφή τόξου και αποτελείται από 4 στρογγυλές θέσεις πυροβόλων με ενδιάμεσες τετράγωνες θέσεις καλύψεως ή αποθήκευσης πυρομαχικών. Είναι εμφανώς στραμμένη προς την περιοχή της γλυφάδας (όπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία) αλλά σε σχέση με την θέση της πυροβολαρχίας θα μπορούσε να βάλει και προς την κατεύθυνση της Βάρκιζας.

1223_1 1223_2 1223_3 1223_4 1223_5

Φωτογραφίες Θ.Καλτσούδας

Η Νότια Πυροβολαρχία

Η οχυρή θέση βρίσκεται κοντά στον δρόμο που ενώνει την Βάρκιζα με την Βούλα. Είναι σκαρφαλωμένη στην πλαγιές ενός λόφου ανάμεσα σε σπίτια. Η κατάσταση που βρίσκονται φαίνεται να είναι καλή, εάν εξαιρέσουμε ότι η νοτιότερη θέση πυροβόλου είναι σκεπασμένη με χώματα από την διάνοιξη του δρόμου που περνάει μέσα από την τοποθεσία αυτή.

Η πυροβολαρχία αποτελείται από 4 θέσεις πυροβόλων, έναν υπόγειο χώρο μάλλον αποθήκη πυρομαχικών, ένα σκάμα μάλλον για την κατασκευή μιας υπόγειας αποθήκης και ένα παρατηρητήριο. Επίσης υπάρχει εμφανές και ένα ρηχό χαράκωμα που ενώνει όλα τα τμήματα. Η πυροβολαρχία βρίσκεται ανάμεσα από δύο λόφους έχοντας όμως ένα καλό πεδίο βολής προς τον λαιμό της Βουλιαγμένης και προς την αντίθετη κατεύθυνση προς την Βάρκιζα έως την Σαρωνίδα.

Η πυροβολαρχία θα πρέπει να είχε συρόμενα πυροβόλα όπως φαίνεται από τις θέσεις τους.

1224_1 1224_2 1224_3 1224_4 1224_5 1224_6 1224_7 1224_8 1224_9 1224_10

Φωτογραφίες Θ.Καλτσούδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: