Σχετικά με την Ιστοσελίδα

Λίγα λόγια για την Ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα Fortifications.gr δημιουργήθηκε στις αρχές του 2006 με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και την φωτογράφηση των οχυρωματικών έργων από τον 20ο Αιώνα.

Η αφορμή για την δημιουργία της ιστοσελίδας αυτής, ήταν τα εντυπωσιακά άρθρα του Κου Τερνιώτη στο περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία και μερικά πολυβολεία που είχα εντοπίσει στις νότιες ακτες τις Αττικής τυχαία. Διαπιστώνοντας στην αρχή την έρευνας μου ότι η έλειψη βιβλιογραφίας είναι χαρακτηριστική για οχυρωματικά έργα στην Ελλάδα εκτός από την Γραμμή Μεταξά όπου έχουν γραφτεί πολλά, η περιέργια γεννήθηκε για την εξεύρεση πληροφορίων. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας αυτής της ιστοσελίδας για την παρουσίαση των φωτογραφιών και των πληροφοριών που διέθετα αρχικά. Ομως σιγά σιγά η έρευνα μου έφερε θεαματικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να υπάρχει ένα «παλιρροικό κύμα» ροής πληροφοριών που αυξάνεται όλο και περισσότερο με το δικό σας ενδιαφέρον.

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της ιστοσελίδας ο στόχος ήταν το στήσιμο ένος ιστοχώρου που θα παρουσίασει, θα καταγράψει και ίσως θα βοηθήσει με τον τρόπο της την αξιοποίηση και διατήρηση όλων αυτών των κτισμάτων από τους πολέμους που σημαδεψαν την Ελλάδα. Η μη κερδοσκοπική φιλοσοφία αυτής της ιστοσελίδας θα διατηρηθεί για πάντά και ο πραγματικός σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να διατηρήσει τις γνώσεις που αποκτά όσο μπορεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Φιλικά
Καλτσούδας Θανάσης

Τα αποτελέσματα της έρευνας μας

Η ιστοσελίδα έχει κλείσει τα 10 χρόνια λειτουργίας και τα αποτελέσματα της έρευνας μας είναι πολύ ενθαρυντικά. Αναφορικά μέχρι το τέλος καλοκαιριού του 2011 είχαμε επιτύχει τα εξής,

  • έχουμε επισκευφθεί και φωτογραφήσει περισσότερες από 120 οχυρωμένες τοποθεσίες
  • έχουμε επισκευφθεί περισσότερα από 230 οχυρωματικά έργα (πολυβολεία, στρατώνες κτλ)
  • έχουμε βρεί περισσότερες από 100 επιβεβαιωμένες οχυρωμένες τοποθεσίες χωρίς να τις έχουμε επισκεφθεί ή να την εξερευνήσουμε ολόκληρη.
  • έχουμε εντοπίσει περισσότερες από 70 οχυρωμένες τοποθεσίες αλλά δεν τις έχουμε επισκεφθεί ακόμα και δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται.
  • ψάχνουμε άλλες 50 οχυρωμένες τοποθεσίες που έχουμε κάποιες πληροφορίες αλλά δεν τς έχουμε εντοπίσει ακόμα.
  • .. και συνεχίζουμε έτσι ώστε να έχουμε μια συνολική εικόνα από όλη την Ελλάδα. Εχοντας καλύψει περίπου το 20%-30% του σιδηροδρομικού δικτύου, το 10% των ακτών και το 20% του παλιού οδικού δικτύου

Στόχοι για το μέλλον

Με ενθάρυνση από την αυξανόμενη κίνηση και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για αυτά τα θέματα με τα οποία ασχολείται η ιστοσελίδα, βάζουμε υψηλούς στόχους για το μέλλον.

  • Προσπάθεια επικοινωνίας με τον Ο.Σ.Ε. για την συλλογή περισσότερων πληροφορίων με τα οχυρωματικά σε όλο το σιηροδρομικό δύκτιο.
  • Προσπάθεια επικοινωνίας με το Πολεμικό Μουσείο και άλλα Μουσεία ανά την Ελλάδα για την συλλογή περισσότερων πληροφορίων.
  • Διοργάνωση ομαδικών εξορμήσεων αναζήτησης ή παρουσίασης οχυρωματικών έργων (Bunker Hunting).
  • Επέκταση ή δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας που θα καλύπτει το (τεραστιο) χρονικό διαστημα από τα αρχαία χρόνια έως τα τέλη του 19ου αιώνα.
  • Δημιουργία ομάδας προστασίας και ευαισθητοποίησης για οχυρωματικά έργα.
  • Καταγραφή των οχυρωματικών έργων με σχέδια (διαστάσεις, κατόψεις, τομές κτλ) και αναλυτικές φωτογραφίες με σκοπό την κατηγοροποίηση τους.
  • Προσπάθεια απόκτησης πληροφοριών από τα Γερμανικά και Βρετανικά στρατιωτικά αρχεία της εποχής.

Αρθρα σχετικά με την ιστοσελίδα

arthro-sto-vima

Το Αρθρο στην Εφημερίδα Το Βήμα (του Γιάννη Νικολόπουλο) που εκδόθηκε την Τετάρτη 5 Μαίου 2010.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=329685&dt=05/05/2010