Πως μπορείτε να συμμετέχετε

Πως και που να ψάξω;

Οι κύριες πηγές αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με τοποθεσίες με οχυρωματικά έργα είναι τα βιβλία, προσωπικές ιστορικές αναφορές, ταξιδιωτικά βιβλία καθώς και κείμενα στο ιντερνετ. Πληροφορίες μπορούμε να συλλέξουμε από συλλόγους όπως ορειβατικούς αλλά και κυνηγετικούς.

Μέσα από το πρόγραμμα Google Earth (που είναι δωρεάν) όπου μπορείτε να βλέπεται δορυφορικές φωτογραφίες.

Συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες σχετικά με τα οχυρωματικά έργα στην Ελλάδα και σημειώσαμε πάνω στον χάρτη της Ελλάδος τα σημεία που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μας.

-Ο χάρτης-

Τα σημεία ενδιαφέροντος μπορούμε να τα χωρίσουμε σε ενότητες,

  • Το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σε όλο το μήκος του και κυρίως κοντά σε γέφυρες και τούνελ.
  • Οι ακτές στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα κυρίως στην Νότια Ελλάδα.
  • Τα Ναυτικά οχυρά με επάκτιες πυροβολαρχίες και αυτές που στηθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής κατά την διάρκεια του Β’ΠΠ.
  • Οι οδικές προσβάσεις στο εσωτερικό της χώρας (κυρίως σε γέφυρες), ο εντοπισμός τους πλέον είναι από δύσκολος έως αδύνατος αφού η πλειοψηφία των δρόμων που υπήρχαν τότε έχουν διαπλατυνθεί εξαφανίζοντας κάθε ίχνος τους.
  • Σημεία που έχουμε εντοπίσει από αναφορές και πληροφορίες σε βιβλία και στο Internet.

Τι πρέπει να προσέξω;

Τα οχυρωματικά έργα είναι συνήθως σε απρόσιτα σημεία και στα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχει χρήση από ανθρώπους, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτά να είναι δύσκολη. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί όπως σκουπίδια, μπάζα, παλιά αντικείμενα και πολλά άλλα που μπορούν να φανούν επικίνδυνα για ατυχήματα.

Παρακάτω 7 σημεία που πρέπει να δώσουμε προσοχή:

  1. Πάντα να έχουμε έναν φακό μαζί μας μαζί με έξτρα μπαταρίες για περίπτωση ανάγκης.
  2. Να μην εξερευνούμε τέτοιες περιοχές μόνοι μας, πάντα να υπάρχει και κάποιο άλλο άτομο μαζί μας.
  3. Να προσέχετε πάντα που πατάτε, συνήθως το έδαφος είναι καλυμμένο με μπάζα και σκουπίδια με αποτέλεσμα να κρύβουν τυχόν παγίδες, όπως τρύπες και αιχμηρά αντικείμενα.
  4. Μερικά οχυρωματικά έργα βρίσκονται μέσα σε ιδιωτικούς χώρους, ποτέ μην μπαίνετε χωρίς άδεια, γιατί μπορείτε να θεωρηθείτε κλέφτες.
  5. Μεγάλη προσοχή θέλει τους θερινούς μήνες αφού λόγο των μέτρων πυρασφάλειας μπορείτε εύκολα να θεωρηθείτε εμπρηστής.
  6. Πάντα να φοράτε ορειβατικά παπούτσια και χοντρά παντελόνια όπου μπορούν να σας προστατεύσουν από μικροτραυματισμούς και επιθέσεις ζώων (π.χ. φίδια).
  7. Η φωτογράφηση και η επίσκεψη σε οχυρωματικά έργα θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, περιοχές όπως οι παραμεθόριες μπορούν να έχουν οχυρωματικά έργα που να χρησιμοποιούνται από τον Στρατό. Θα πρέπει λοιπόν να συλλέξουμε πρώτα πληροφορίες και μετά να οργανώσουμε τις εξορμήσεις μας .. γιατί είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και εύκολα μπορείτε να εμπλακείτε σε περιπέτειές με τις αρχές.

Τι μπορώ να κάνω;

Α. Εξοπλισμός

Πριν αρχίσουμε την εξερεύνηση μας καλό θα ήταν να πάρουμε μαζί μας κάποια πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα.

  • Φακός με έξτρα μπαταρίες.
  • Φωτογραφική μηχανή (εάν είναι ψηφιακή ρυθμίστε την σε μια μεσαία ανάλυση π.χ. 1024x…)
  • Πυξίδα ή GPS (για να μπορέσουμε να βρούμε τον προσανατολισμό των οχυρωματικών έργων).
  • Μέτρο (για να μπορούμε να μετρήσουμε τις διαστάσεις τους).
  • Χαρτί και στυλό για να κρατήσουμε σημειώσεις.
Β. Εντοπισμός

‘Οταν εντοπίσουμε κάποιο οχυρωματικό έργο εκτός από αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε και την γύρω περιοχή και για την ύπαρξη και άλλων. Στην περίπτωση που εξερευνούμε κάποια παραλία μπορούμε να ψάξουμε για χαρακώματα που πλέον μπορεί να μοιάζουν σαν αυλάκια και οδηγούν από το οχυρό σε κάποιο άλλο, παρατηρητήρια ψηλότερα σε κάποιο λόφο και άλλα πολυβολεία συνήθως από την ίδια μεριά τις παραλίας.

Γ. Φωτογράφηση

Η φωτογράφηση είναι πολύ χρήσιμη ενέργεια σε τέτοιες εξερευνήσεις γιατί μας δείχνει την κατάσταση του οχυρωματικού έργου και τις καταστροφές του.

Στην φωτογράφηση θα πρέπει να καλύψουμε δύο ενότητες το οχυρωματικό έργο και το περιβάλλοντα χώρο του. Στην περίπτωση του οχυρωματικού έργου θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε από όλες τις πλευρές του καθώς και στο εσωτερικό του. Στην συνέχεια θα πρέπει να τραβήξουμε κάποιες φωτογραφίες από τον περιβάλλοντα χώρο του, το σημείο πρόσβασης προς αυτό και το σημείο που ελέγχει (τομέας βολής) με διαδοχικές φωτογραφίες ή επιλεγμένες πόζες.

Συστήνουμε να χρησιμοποιείτε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές γιατί το αποτέλεσμα των φωτογραφιών που έχουμε τραβήξει μπορούμε να το ελέγξουμε πριν φύγουμε από εκεί. Το μέγεθος της φωτογραφίας να είναι τουλάχιστον 1024 pixels x … (πλάτος) για να μπορούν να μελετηθούν πιο εύκολα τα οχυρωματικά έργα.

Δείτε αυτό το άρθρο που περιγραφή τεχνικές φωτογράφησης υπόγειων στοών  http://www.bunkertours.co.uk/photo_techniques.htm (Αγγλικά)

Δ. Σημειώσεις

Πριν φύγουμε από την τοποθεσία καλό θα ήταν να κρατήσουμε κάποια στοιχεία σχετικά με αυτά που βρήκαμε.

  1. Ενα σχέδιο που να δείχνει την θέση των οχυρωματικών έργων και τις αποστάσεις μεταξύ τους.
  2. Ενα σκαρίφημα με τομές και κάτοψη των οχυρωματικών έργων και να σημειώσετε τις διαστάσεις του ύψος/πλάτος/μήκος κτλ.
  3. Μια περιγραφή με ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα εσωτερικά και εξωτερικά.
  4. Μια περιγραφή της διαδρομής και της τοποθεσία για να μπορούν να το εντοπίσουν και άλλοι.
  5. Τέλος εάν μπορέσετε να σημειώσετε τις γεωγραφικές συντεταγμένες της τοποθεσίας από ένα GPS ή από το Google Earth θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον ευκολότερο εντοπισμό τους.

Ολα αυτά είναι προαιρετικά αλλά στο σύνολο τους είναι πολύ χρήσιμα για την μελέτη και την καταγραφή τους.

Πως μπορώ να στείλω το υλικό;

1. Πράγματα που χρειάζονται για την ανάρτηση των φωτογραφιών

Ονοματεπώνυμο ή nickname που θα εμφανίζεται κάτω από τις φωτογραφίες.
Οι πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία όπως σας τα παρουσίασα παραπάνω καθώς και την ημερομηνία (μήνας/χρόνος ή μόνο χρόνος) της λήψη της φωτογραφίας. Η ημερομηνία είναι χρήσιμη για να μπορούμε να διαπιστώσουμε στο μέλλον τις φθορές και τις επεμβάσεις πάνω σε αυτά.

2. Μέγεθος φωτογραφιών

Οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες θα ήταν χρήσιμο να είναι σε μέγεθος τουλάχιστον 1024pixels x …, για να μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα ο τύπος του οχυρού και να μπορεί να υποστεί κάποια επεξεργασία εύκολα.

Οι φωτογραφίες στην ιστοσελίδα θα παρουσιάζονται με ανάλυση 500pixels εκτός από σχέδια που θα παρουσιάζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος.

3. Πως να στείλετε το υλικό
  • Με e-mail (επισυνάπτωντας τις φωτογραφίες στο email εάν είναι έως 2mb, ή χρησιμοποιώντας κάποια δωρεάν υπηρεσία όπως το   wetransfer.com  για μεγαλύτερα αρχεία)
  • Με συμβατικό ταχυδρομείο, στέλνοντας τις ψηφιακές σας φωτογραφίες με CD ή κανονικές φωτογραφίες. (Επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να σας στείλω την διεύθυνση)
  • Γίνεται μέλη στο Group της ιστοσελίδας στο Facebook και ανεβάστε τις φωτογραφίες σας εκεί.