Οχυρά Καβάλας

kavala-1

Το 1914 κατασκευάστηκαν από τον Ελληνικό στρατό γύρω από την πόλη της Καβάλας, δέκα οχυρές τοποθεσίες που προστάτευαν της οδικές αρτηρίες και την παραλιακή ζώνη με αλφαβητική σήμανση από το Α έως το Κ όπως αναφέρονται σε στρατιωτικούς χάρτες της εποχής. Θα αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο του Ελληνικού στρατού στην κεντρική Μακεδονία. Δυστυχώς για τα οχυρά αυτά δεν γράφτηκαν ένδοξες σελίδες αλλά ούτε καν χρησιμοποιήθηκαν για τον λόγο που κατασκευάστηκαν. Τον Αύγουστο του 1916 παραδόθηκαν αμαχητί στα προελαύνοντα τμήματα των Βουλγαρικών στρατευμάτων όπως και το οχυρό Ρούπελ.

  Ξεκινώντας από ανατολικά τα οχυρά Α,Β και Γ προστάτευαν την πόλη από τα ανατολικά και εμπόδιζαν την είσοδο στην Θράκη από την παραλιακή ζώνη. Τα οχυρά Δ, Ζ, Ε, Η και Η1 έλεγχαν από δυτικά τον ορεινό όγκο της Λεκάνης και προστάτευαν τον κύριο οδικό άξονα από Δράμα στο ύψος των οικισμών Αμυγδαλεώνα και Σταυρού. Τα οχυρά Θ,Ι και Κ από το όρος Σύμβολο επόπτευαν τόσο την κοιλάδα μεταξύ όρους Συμβόλου και Παγγαίου, τα ορεινά περάσματα καθώς και την παραλιακή ζώνη. Πολυβολεία και πρόχειρες οχυρωματικές θέσεις σε όλο το μήκος των παραλίων αλλά και στον ορεινό όγκο συμπλήρωναν τις ανάγκες ανάσχεσης.

  Τα οχυρωματικά έργα αυτά επί το πλείστον είναι χαρακώματα ή γραμμικές θέσεις βολής συρόμενων πυροβόλων. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις είναι αυτόνομες, με τα χαρακώματα να περικλείουν τις κορφές των λόφων και να προσφέρουν άμυνα από όλες τις πλευρές τους.

  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.xronometro.com/oxyro-a/

kavala-2 kavala-3 kavala-4 kavala-5 kavala-6

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: