Κεφαλλονιά

kefalonia-map

Το νησί καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1941, μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Οι Ιταλοί μετέφεραν στο νησί την μεραρχία Acqui και την κατασκεύασαν αρκετά οχυρωματικά έργα σε διάφορα στρατηγικά σημεία του νησιού, για να το προστατέψουν από πιθανή επιθετική ενέργεια των συμμάχων. Τον Σεπτέμβριο του 1943 με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από τους Γερμανούς, για να καταλάβουν τις θέσεις των Ιταλικών στρατευμάτων και για να παραλάβουν τον οπλισμό τους πριν αυτός περάσει στα χέρια των ανταρτών. Όμως τα πράγματα δεν κύλισαν τόσο ήσυχα, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί μάχη για την κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς.

  Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στην σφαγή της Ιταλική μεραρχία που έγινε μετά την πτώση του νησιού στα χέρια των Γερμανών. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές οι Ιταλοί είχαν 1200 άνδρες σε απώλειες κατά την διάρκεια των μαχών, ενώ περισσότεροι από 5000 άνδρες εκτελέστηκαν στο νησί τις μέρες που ακολούθησαν. Το σύμβολο της σφαγής των Ιταλών είναι το κόκκινο σπίτι ή Casa Rossa της οικ.Αμπατίελου είναι  στη περιοχή Λάσση στη θέση Φανάρι, στα ΒΔ της χερσονήσου του Αργοστολίου, όπου μόνο σε αυτό εκτελέστηκαν 129 αξιωματικοί.

Για την άμυνα του νησιού οι Ιταλοί είχαν φέρει τις εξής πυροβολαρχίες

  • Μία πυροβολαρχία του Ναυτικού των 120mm
  • Μία πυροβολαρχία του Ναυτικού των 152mm
  • Μια πυροβολαρχία των 105/28 στην θέση Αγ.Γεώργιος
  • Μια πυροβολαρχία των 100/27 στην θέση Χαβριάτα ή Σχίνος
  • Το 188ο Gruppo Artilleria με τρεις πυβολαρχίες των 155/14 και μία αντιαεροπορική των 75/27
  • Το 33ο Reggimento Artilleria με δύο πυροβολαρχίες των 100/17 (1η και 3η) και μια των 75/13 (5η)

Eπίσης υπάρχουν ιταλικά οχυρωματικά έργα, μεταξύ αυτών και βάσεις πυροβόλων στο Καστέλι της Αρχαίας Κράνης, στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και στην παράκτια θέση Λίμπες Μηνιών, όπως μας ενημερώνει ο Αρχαιολόγος Σκλαβουνάκης Παναγής από την Κεφαλλονιά.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.