Βόρειο Ναυτικό Οχυρό Αίγινας

aigina-tourlos-1

Στο ακρωτήριο Τούρλα της Αίγινας, πάνω στα υψώματα, την δεκαετία του 1930 το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό κατασκεύασε μια σειρά με οχυρώσεις για να προστατεύουν το λιμάνι του Πειραιά, το βόρειο ναυτικό οχυρό Αίγινας.

Υπήρχαν εγκαταστημένες 2 πυροβολαρχίες των 305mm, 1 των 150mm και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες. Στα οχυρά αυτά τοποθετήθηκαν οι 2 δίδυμοι πύργοι των 305mm από τα παροπλισμένα θωρηκτά «Λήμνος» (πρώην USS Idaho) και «Κιλκίς» (πρώην USS Mississippi).

Ήταν ένας μεγάλος άθλος της εποχής, η αποσυναρμολόγηση των πύργων, η μεταφορά τους και η εγκατάσταση τους στα οχυρά, σε μια εποχή που οι τεχνικές δυσκολίες ήταν τεράστιες. Ο κάθε πύργος ζύγιζε περίπου 900 τόνους.

Τα Ναυτικά οχυρά Αιγίνης κατασκευάσθηκαν κατά την περίοδο της κυβέρνησης του Ιωάννη Μεταξά, σε συνεργασία με Γερμανούς μηχανικούς, στα πλαίσια της γενικής αμυντικής θωράκισης της χώρας. Το βόρειο και το νότιο ναυτικό οχυρό Αιγίνης άνηκαν στα επτά συνολικά ναυτικά οχυρά που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο, αλλά και της Αμυντικής οχυρωματικής γραμμής στα βόρεια σύνορά μας την γραμμή Μεταξά. Τα ναυτικά οχυρά Αίγινας ανήκαν στην Ναυτική Αμυντική Περιοχή 3 (Ν.Α.Π./3) όπου μαζί με το Ναυτικό οχυρό Φλεβών προστάτευαν το λιμάνι του Πειραιά αλλά και την ναυτική βάση της Σαλαμίνας.

   Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ξανά, όπου εγκαταστάθηκε η Γερμανική πυροβολαρχία M.A.A. 603 (Marine-Artillerie-Abteilung 603). Οι Γερμανοί κατασκεύασαν και συμπλήρωσαν τα επιφανειακά έργα του οχυρού.

   Μετά την απελευθέρωση η περιοχή επανήλθε και πάλι στην δικαιοδοσία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

   Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Google Earth μπορείτε να διακρίνετε εύκολα τις θέσεις του Ναυτικού οχυρού.

1220_1 1220_2 1220_3 1220_4 1220_5

1220_7

aigina-tourlos-2 aigina-tourlos-3 aigina-tourlos-4

Πηγή: http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=70&t=114952  

1220_6

Έγγραφα για τις δαπάνες εγκαταστάσεως των πυροβόλων στα επάκτια πυροβολεία από το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού ιδρύματος «Ελευθέριος κ.Βενιζέλος». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://85.72.35.68/treeres.asp?mynode=20128&afteroot=~Φάκελος%20090

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: