Βουλγαρικές επάκτιες πυροβολαρχίες

bulgarian_heavy_artillery

Η Θράκη και μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας είχε καταληφθεί από τις Βουλγαρικές δυνάμεις σε δύο χρονικές περιόδους της Ελληνικής νεώτερης ιστορίας όπου προσπάθησαν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Η πρώτη περίοδος ήταν από την απελευθέρωση της Θράκης από τους Τούρκους το 1913, όπου με την συνθήκη του Βουκουρεστίου δίνεται στην Βουλγαρία, έως και την ήττα της από τις συμμαχικές δυνάμεις το 1919 και όπου δίδεται οριστικά στην Ελλάδα με την συνθήκη των Σερβών.

Η δεύτερη περίοδος ήταν κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου όπου σαν σύμμαχος της Γερμανίας, της δίδεται η επιτήρηση της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Βαλκανικοί Πόλεμοι

Στο τέλος του πολέμου, η φρουρά της Αλεξανδρούπολης διέθετε μερικά πυροβόλα των 120mm και των 150mm. Στις 17 Απριλίου 1913 μία πυροβολαρχία με 2 πυροβόλα Krupp των 150mm L/30 τάχθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Στις 28 Μαίου αναπτύχθηκε μια πυροβολαρχία με Τουρκικά πυροβόλα των 87mm. Στις 10 Ιουνίου τάχθηκε μια πυροβολαρχία με howitzers των 150mm και μια ακόμα πυροβολαρχία με Τουρκικά howitzers των 150mm L/14. Επίσης από το οχυρό Sofiyski στάλθηκε μια πυροβολαρχία με 2 πυροβόλα Krupp των 150mm L/30. Στο Πόρτο Λάγο η Βουλγάρικη φρουρά παρέλαβε 1 πυροβολαρχία και μια πυροβολαρχία howitzers των 150mm στάλθηκε στις Σέρρες από το οχυρό Sofiyski.

Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος

Μετά την κινητοποίηση του Βουλγαρικού στρατού με την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στις 21 Σεπτεμβρίου 1915, δημιουργήθηκε η διοίκηση του πυροβολικού της φρουράς της Αλεξανδρούπολης. Είχε στην διάθεση της έναν μικρό αριθμό όπλων που είχαν αφαιρεθεί από το οχυρό Sofiyski και περιελάμβανε 4 πυροβόλα Gruson των 57mm και 18 πυροβόλα Krupp των 75mm και των 87mm. Η δύναμη είχε χώρο ευθύνης από την Μάκρη έως τις εκβολές του Εβρου. Χωρίστηκε σε 4 τομείς, όπου ο καθένας διέθετε 2 σειρές από χαρακώματα. Το πρώτο χαράκωμα βρισκόταν στην ακτογραμμή και το δεύτερο στους λόφους πιο πίσω. Από τον Οκτώβριο του 1915 προστέθηκαν 4 πυροβόλα των 120mm L/25 από το οχυρό Sofiyski.

dedeagach_1917

Μετά την επιτυχή προώθηση της 2ης στρατιάς στην Θράκη και την κατάληψη της Ελληνικής ακτής έως την Καβάλα. Λόγω της επέκτασης του χώρου ευθύνης των δυνάμεων την άμυνας της ακτής προς το Αιγαίο οι δυνάμεις αυξήθηκαν. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης αρκετά πυροβόλα που καταλήφθηκαν στα Ελληνικά οχυρά στην Θράκη. Στις 20 Αυγούστου 1916 διατέθηκαν 2 πυροβολαρχίες των 150mm με 2 πυροβόλα η κάθε μια στην φύλαξη της Καβάλας.

Τον Μάιο του 1917 υπήρχαν οι εξής πυροβολαρχίες μεταξύ της Μάκρης και της Αλεξανδρούπολης:

Αλεξανδρούπολη2 πυροβολαρχίες με 2 πυροβόλα Gruson των 57mm η κάθε μία, 2 πυροβολαρχίες με 2 και 4 πεδινά πυροβόλα Krupp των 87mm, 1 πυροβολαρχία με 4 πυροβόλα Krupp των 120 mm L/25, 1 πυροβολαρχία με 4 πυροβόλα Schneider-Canet των 120mm L/28.

Ανατολικά της Μάκρηςπυροβολαρχία με 1 πεδινό πυροβόλο Krupp των 87mm.

Στο ακρωτήριο της Μάκρηςπυροβολαρχία με 1 πεδινό πυροβόλο Krupp των 87mm.

Δυτικά της Μάκρης: 2 πυροβολαρχίες με 2 πεδινά πυροβόλα Krupp των 87mm η κάθε μία.

Το επάκτιο πυροβολικό ενδυναμώθηκε πολύ κατά την διάρκεια του πολέμου και το 1918 διέθετε συνολικά 312 πυροβόλα διαφόρων τύπων.

Πηγή: http://www.bulgarianartillery.it/

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

.. η έρευνα συνεχίζεται

 

Οι παραπάνω οχυρώσεις ήτανε πρόχειρες κατασκευές και όχι μόνιμες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ή αδύνατος ο εντοπισμός τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: