Μαραθώνας

marathonas

Έξω από το κωμόπολη του Μαραθώνα προς την παραλία, στον οικισμό του λόφου Μπέη, υπάρχουν οι θέσεις μια επάκτιας πυροβολαρχίας που προστάτευε την παραλία του Σχοινιά-Μαραθώνα-Νέας Μάκρης κτλ. Υπάρχουν 4 θέσεις πυροβόλων όπως φαίνονται από τις δορυφορικές φωτογραφίες, όπου ενώνονται με χαρακώματα. Επίσης υπάρχουν και 2 ανοικτά πολυβολεία .. μάλλον τύπου tobruk στους πλαϊνούς λόφους.

Όπως μας αναφέρει ο Κος ‎Apostolos Papageorgiou που μας βοήθησε πάρα πολύ στον εντοπισμό της τοποθεσία «Στον Μαραθώνα Αττικής στον μικρό οικισμό Λόφου Μπέη, υπάρχουν οι οχυρώσεις που έγιναν πριν τον πόλεμο από το καθεστώς Μεταξά. Με σκοπό να αντιμετωπίσουν εισβολή από το Γραμματικό, Βαρνάβα, Οι Ιταλοί τα χρησιμοποίησαν και με αναγκαστική εργασία των κατοίκων έσκαψαν χαρακώματα και φωλιές πολυβόλων. Μετά την αποχώρηση των Ιταλών την 9-9-1943 τα επάνδρωσαν οι Γερμανοί.

Στα 150 μέτρα νοτιότερα υπήρχε και βαθιά αντιαρματική τάφρος με βάθος 3 μέτρα και πλάτος περίπου 3, που άρχιζε από τους πρόποδες του βουνού Κοτρώνι και συνέχιζε για 250 μέτρα μέχρι την κοίτη του χειμάρρου Χαράδρου (πλάι στο μεγάλο παρκιγκ των Ολυμπιακών αγώνων του 2004), τα αδρανή της εκσκαφής είχαν συσσωρευτεί στη νότια όχθη της τάφρου. Μέσα στην κοίτη του χειμάρρου είχαν κτιστεί ρομβοειδής κατασκευές εγκάρσια στην φαρδιά κοίτη, ήταν περίπου 15 στη σειρά με διάκενο περί τα 50 εκατοστά από ρόμβο σε ρόμβο ώστε να διέρχεται το νερό του χειμάρρου. Η διάταξη ήταν στη σειρά <><><><><><> κλπ. Είχαν περί τα δύο και μισό μέτρα ύψος και κάθε πλευρά του ρόμβου ήταν περί τα 4 μέτρα και ήταν χτισμένοι με κροκάλες που έπαιρναν από το ποτάμι και το εσωτερικό το είχαν γεμίσει με αδρανή υλικά (χαλίκι, άμμο). Η τάφρος γέμισε με μπάζα τη δεκαετία του ’80 και οι ρόμβοι διαλύθηκαν από τους χωρικούς του χωριού και χρησιμοποιούσαν τα δομικά υλικά για κατασκευές, όπως στάβλους, μάντρες, υπάρχουν ίχνη μόνον δύο ρόμβων κοντά στο γεφυράκι.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: