Πολύκαστρο

panzerstellungs-gr

Λίγο μετά από το Πολύκαστρο με κατεύθυνση προς τους Ευζώνους υπήρχε αυτός ο πύργος άρματος μάχης Sherman M4A4. «…Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κατάλοιπο των βρετανικών τεθωρακισμένων της 23ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας η οποία έδρασε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών και μετά εναντίον του ΕΛΑΣ και των υπολειμμάτων του, μέχρι τον Απρίλιο του 1946 που διαλύθηκε στην Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ότι κατά την αποχώρησή της η μονάδα εγκατέλειψε το υλικό της.

Από αυτό το υλικό ο ΕΣ συνέλεξε διάφορα τεθωρακισμένα τα επισκεύασε και τα χρησιμοποίησε στις διάφορες μονάδες του. Έτσι είναι πολύ πιθανό να περισυλλέχθηκε ο πύργος του Sherman, να τροποποιήθηκε σε πολυβολείο και να προσαρμόστηκε στο τσιμεντένιο οχυρωματικό έργο.
Απ’ όσο γνωρίζω, αυτού του είδους το οχυρωματικό έργο με πύργο Sherman ως πολυβολείο αποτελεί σχεδόν διεθνή πρωτοτυπία. Το μόνο άλλο παράδειγμα παρόμοιου οχυρωματικού έργου που γνωρίζω, υπάρχει στην Ολλανδία όπου εκεί χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί πύργοι Sherman Μ4Α4 και μερικοί από Sherman Firefly με μια διαφορετικού τύπου τσιμεντένια οχύρωση.». Μέρος του άρθρου του Κου Τάσου Τσιπλάκου με τίτλο «PANZERSTELLUNGS Οχυρωματικά Έργα και Πολυβολεία στην Ελλάδα 1942-2000» στο περιοδικό ΠΤΗΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ του 2006.

panzerstellungs-gr-1 panzerstellungs-gr-2

Δύο πύργοι Μ4Β1 που διέθεταν το πυροβόλο των 105mm, στην σχολή μηχανικού στο Λουτράκι κάπου στην δεκαετία του ’90.

Φυσικά όλοι αυτοί οι πύργοι δεν υπάρχουν και έχουν πάει στον υψικάμινο.

Φωτογραφίες και κείμενα Τάσος Τσιπλάκος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: