Οχυρό Ντάσαβλη

Τοποθεσία:  Το οχυρό βρισκόταν στα 3 χιλ. νοτιοδυτικά της κωμόπολης Οχυρόν.

Ιστορικά στοιχεία:

«Βρισκόταν τρία χιλιόμετρα Ν.Δ, του χωρίου Οχυρό. Αποστολή του ήταν, κυρίως, αντιαρματική, για απαγόρευση διεισδύσεων αρμάτων προς Κάτω Βροντού, σε συνεργασία με τα οχυρά Περιθώρι, Λίσσε και του ιδικού αντιαρματικού έργου Παρταλούσκα – Κρέστη. Ήταν περίκλειστο, στεγανό έργο και διέθετε ένα σύνθετο διπλό πολυβολείο- αντιαρματικό, ένα σύνθετο διπλό πολυβολείο- αντιαρματικό-παρατηρητήριο και μία έξοδο με πολυβόλο. Τα υπόγεια καταφύγια του είχαν ανάπτυγμα 125 μέτρα και οι στοές συγκοινωνίας, επίσης, 125 μέτρα. Η αντοχή του ήταν σε βολές των 220 χιλιοστών και διοικητής ο Υπολοχαγός Πεζικού Κόνιαρης Ιωάννης. Κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων το οχυρό δεν ενοχλήθηκε, ενώ την νύκτα 6-7 Απριλίου εχθρικό τμήμα εισέδυσε σε διάδρομο μεταξύ του Λίσσε και στο οχυρό Περιθώρι και περί την 10.00΄ με την συνδρομή αρμάτων και υπό πυκνή ομίχλη προσπάθησε να καταλάβει το Ντάσαβλη, αλλά αποκρούσθηκε με σημαντικές απώλειες. Μετά την διάλυση της ομίχλης και επί τριάντα λεπτά βομβαρδίζονται σφοδρώς Λίσσε και Ντάσαβλη χωρίς κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα, ενώ από τα εύστοχα πυρά των δύο οχυρών δύο εχθρικές πυροβολαρχίες έμειναν εγκαταλειμμένες για πάνω από 24 ώρες. Καμία άλλη ενέργεια εναντίον του δεν αναφέρεται μέχρις πέρατος των επιχειρήσεων.« (Ηλίας Κορτίδης)

  • Κατασκευή:
  • Οχυρώσεις:  Οι οχυρώσεις του αποτελούνταν από ένα συγκρότημα, με υπόγειες στοές που έφταναν τα 125 μέτρα. Τα επιφανειακά του έργα ήταν, 1 σύνθετο διπλό πολυβολείο-αντιαρματικό πυροβολείο, 1 σύνθετο διπλό πολυβολείο-αντιαρματικό πυροβολείο-παρατηρητήριο και 1 έξοδο με πολυβόλο.
  • Οπλισμός:  Ο οπλισμός του αποτελείτο από 2 αντιαρματικά των 37mm, 5 πολυβόλα
  • Φρουρά:  4 αξιωματικούς και 83 υπαξιωματικούς και οπλίτες

Πληροφορίες:

Αρχεία:

Φωτογραφικό Υλικό:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: