Πολυβολείο Π8

omorfoplagia-2

Το Πολυβολείο Π8 ήταν μέρος της γραμμής των 9 μεμονωμένων σκυρόδετων πολυβολείων, που ξεκίναγε από το Ρουπέσκο (Ποποτλίβιτσα) και κατέληγε δυτικά στη θέση Τριεθνές (Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας) στο Μπέλες πάνω από την Καστανούσα. Το πολυβολείο Π8 και Π7 κάλυπταν την τοποθεσία της Ομορφοπλαγιάς πάνω από το χωρίο Άνω Πορόια στις Σέρρες.

itsios

Ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος ήταν ο διοικητής του θρυλικού πολυβολείου, ο οποίος ήταν έφεδρος υπαξιωματικός του Ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Ο Ίτσιος είχε διαταχθεί να καλύψει με το πολυβολείο του Π8 μαζί με τους 5 άνδρες του, την υποχώρηση ελληνικών τμημάτων και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να αποχωρήσει και ο ίδιος με τους άνδρες του. Παρά τις εντολές που είχε να διασωθεί, ο Ίτσιος θέλησε να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων, διατάσσοντας τους άνδρες του να διαφύγουν. Τελικά δυο από αυτούς, συντοπίτες του από το διπλανό χωριό παρέμειναν κοντά του. Παρά το σφοδρό κανονιοβολισμό και το βομβαρδισμό από αέρος που δεχόταν, το πολυβολείο άντεξε, προκαλώντας στους Γερμανούς μεγάλη φθορά (περίπου 230 νεκροί).  Παραδόθηκε μαζί με τους άνδρες του όταν τα πυρομαχικά τους εξαντλήθηκαν (33.000 σφαίρες), αλλά δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής Γερμανό σωματάρχη, στρατηγό Σόρνερ.

omorfoplagia-0

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.mixanitouxronou.gr/dimitris-itsios…

omorfoplagia-7

Το πολυβολείο πριν καθαριστεί.

omorfoplagia-4

omorfoplagia-1

Το πολυβολείο μετά το πόλεμο

omorfoplagia-5

Το μνημείο των πεσόντων πριν τον καθαρισμό του, το 2016.

omorfoplagia-3

Μετά τον καθαρισμό. Φαίνεται το πολυβολείο Π8, πίσω από το μνημείο.

omorfoplagia-6

Φωτογραφίες και Πληροφορίες Metaxas Line

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: