Οχυρό Δοβά Τεπέ

«Mια φωτογραφία του 1916 με την ένδειξη «Οχυρό Δοβά Τεπέ» στάθηκε αφορμή να μου κινήσει το ενδιαφέρον, ν’ αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτό και να αφιερώσω χρόνο για τον εντοπισμό του. Το οχυρό του Δοβά Τεπέ κατασκευάστηκε την περίοδο 1914 – 1916, μαζί με άλλα 9 οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μετά από εισήγηση του Ιωάννη Μεταξά αντισυνταγματάρχη τότε του Μηχανικού και διευθυντή της Β’ Επιτελικής Διευθύνσεως. Τα οχυρά που κατασκευάστηκαν ήταν εννέα: Δοβα Τεπε, Φαιά Πέτρα, Περιθώρι, Λίσσε, Τουλουμπαρ, Παρανέστιο.

  Επίσης οχυρώθηκε η Καβάλα ως δεύτερη τοποθεσία άμυνας. Στις Σέρρες υπήρχαν τα οχυρά Δοβά Τεπέ, Ρούπελ και Φαιά Πέτρα.
Στη διάρκεια του Α’ Π.Π. το οχυρό του Δοβά Τεπέ καταλήφθηκε απο τους συμμάχους της ΑΝΤΑΝΤ και του Ρούπελ και Φαιάς Πέτρας από Γερμανούς και Βούλγαρους. Σήμερα στα υψώματα πάνω από την Καστανούσα Σερρών, διασώζονται τμήματα της πετρόκτιστης οχύρωσης και θέσεις πυροβόλων. Με μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσε να καταστεί επισκέψιμο, για τους λάτρεις της ιστορίας και όχι μόνο…»

Έρευνα και φωτογραφίες Παναγιώτης Σαββίδης

Οι οχυρώσεις του Β’ Παγκόσμιου πολέμου

Πριν τον Β’ Π.Π. επανεξοπλίσθηκε αλλά τελικά υπερκεράσθηκε από τους Γερμανούς το 1941 από την Δοϊράνη και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Από την οχύρωση εκείνη, εντοπίζουμε σήμερα ορύγματα επικοινωνίας, θέσεις μάχης και ανατιναγμένα (από τους Βούλγαρους) πολυβολεία.

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: