Ρούπελ 1941. Η Αναβίωση

Στις 12 & 13 Μαίου 2018 ο δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» το τριήμερο 11,12 και 13/5/2018, στο χώρο του οχυρού Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο και στο Νέο Πετρίτσι.

ΝΕΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/5/2018

  • (20:00 – Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη») «ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ». Προβολή της βραβευμένης ελληνικής ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη, παρουσία του δημιουργού.

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ – ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5/2018

  • ΡΕΤΡΟ ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Flashback στον χρόνο και παρέλαση οχημάτων του Σ.Ι.Σ.Ο. μαζί με Έλληνες και ξένους αναβιωτές (18:00 – Κεντρική Πλατεία Σιδηροκάστρου)
  • ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 1940s. Ένα ρετρό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στα χρόνια του Β΄ Π.Π. με τους μοναδικούς Jitterbugs skg (20:00 – ΛΑΦ Σιδηροκάστρου)

ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ – ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 12,13/5/2018

Ζωντανά διοράματα στον κεντρικό χώρο (09.30 – 16:00)

  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’. Π.Π. Από τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.α.) σε συνεργασία με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης του σωματείου.
  • ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’ Π.Π. Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης Kampfgruppe «Süden» – Hellenic Reenactment Groupοι & «Club for Military Historical Reconstruction Brothers in Arms.

Εκθέσεις στον κεντρικό χώρο (09.30 – 16:00)

  • ΟΧΗΜΑΤΩΝ Σ.Ι.Σ.Ο. Ιστορικά Στρατιωτικά Οχήματα, μελών του Σ.Ι.Σ.Ο της Θεσσαλονίκης.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής του, που σχετίζεται με τη «Μάχη των Οχυρών».
  • ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Έργα μαθητών και μαθητριών σχολείων των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» (2018)

Εκθέσεις στο κεντρικό υπόγειο συγκρότημα του οχυρού Ρούπελ (09.30 – 16:00)

  • ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ. Έκθεση Κειμηλίων «Μάχης Οχυρών» (1941), από το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.
  • ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ. Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ..α) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς.
  • ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Π.Π.
  • «ΟΧΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία Αratos Group)
  • ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 1941 Πως κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.
  • ΓΕΛΟΙΓΡΑΦΙΕΣ & ΣΚΙΤΣΑ. Πως είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας, στη διάρκεια του Β΄Π.Π.
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.
  • METAXAS LINE INFOGRAPHICS. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ 1941 – ΚΥΡΙΑΚΗ 13/5/2018 (11.30)

  • ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ. Η Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρού – Σύμβολο, τις στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας άλλων οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», καθώς και το τέλος του αγώνα με τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Ρούπελ μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την παύση των εχθροπραξιών. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ από τους εισβολείς –κατακτητές στη φρουρά του Ρούπελ, η οποία αποχωρεί ΑΗΤΤΗΤΗ ουσιαστικά, κερδίζοντας την αναγνώριση του εχθρού και τον σεβασμό των συμμάχων.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα roupel1941.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: