Διμοιρία όλμων Οχυρού Νυμφαίας
Το Οχυρό Νυμφαίας είναι το δυτικότερο οχυρό της Οχυρωματικής γραμμής Μεταξά. Bρίσκεται 17 χιλιόμετρα βορείως της Κομοτηνής.
Τα σχεδιαγράμματα των υπόγειων καταφυγίων του Οχυρού της Νυμφαίας δεν υπάρχουν πλέον στα αρχεία της ΓΕΣ/ΔΙΣ, (Οχύρωση της Παραμεθορίου Ζώνης, έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ, Αθήνα 1956). Πιθανόν απωλέστηκαν κατά τη γερμανική κατοχή.
Προσπάθειες για τη χαρτογράφηση του Οχυρού της Νυμφαίας κατέστησαν άκαρπες, καθώς μεγάλο μέρος καταστράφηκε από τις βουλγάρικες δυνάμεις κατοχής την περίοδο 1941-1944.
Η «επανασύσταση» και χαρτογράφηση του Οχυρού της Νυμφαίας, ήταν μια προσωπική πρόκληση, καθώς μελετάω συστηματικά τα οχυρά Μεταξά την τελευταία δεκαετία. Κατόπιν συστηματικής μελέτης και «επίπονης» έρευνας που διήρκησε περίπου δύο χρόνια (2010-12) το σχεδιάγραμμα των υπόγειων καταφυγίων του Οχυρού της Νυμφαίας σε κλίμακα 1:1000 είχε ολοκληρωθεί. Η υπόψη μελέτη υποβλήθηκε στη ΓΕΣ/ΔΙΣ και αφού αξιολογήθηκε, εντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στο αρχειακό υλικό της ΔΙΣ.
Για περισσότερες λεπτομέρειες:
Στο πλαίσιο της παραπάνω έρευνας «ανακάλυψα» το έργο της διμοιρίας όλμων του οχυρού, το οποίο δεν συνδέονταν σε στοά επικοινωνίας με το κυρίως οχυρό. Προ έκπληξή μου τα δύο ολμοβολεία δεν είχαν ανατιναχθεί από τις δυνάμεις κατοχής. Είναι τα μοναδικά ολμοβολεία της «γραμμής Μεταξά» που σήμερα διατηρούνται ανέπαφα …παραδομένα όμως στην ιστορική λήθη…
Με εκτίμηση
Νίκος Β. Γκιρμπάτσης
Περιγραφή φωτογραφιών
Φώτο στην κορυφή της σελίδας: Χαρακτηριστική φώτο από ολμοβολείο της «γραμμής Μεταξά».
Φώτο 2: Το πάνω μέρος του πρώτου ολμοβολείου του Οχυρού της Νυμφαίας.
Φώτο 3: Το πάνω μέρος του δεύτερου ολμοβολείου, το οποίο διαθέτει και τυφεκίθρα.
Φώτο 4: Το ενεργητικό σκέπαστρο του δεύτερου ολμοβολείου. Διακρίνεται εμφανώς η τυφεκίθρα.
Φώτο 5: Η είσοδος στο έργο που στεγάζονταν η διμοιρία των όλμων. Διακρίνεται η τυφεκίθρα που ασφάλιζε την είσοδο.
Φώτο 6: Το εσωτερικό του έργου που οδηγεί στους επιμέρους χώρους, που είναι: α. Υδαταποθήκηθήκη – Αποχωρητήριο β. Αποθήκη πυρομαχικών όλμων γ. Τηλεφωνικό Κέντρο διμοιρίας όλμων δ. Καταφύγιο διμοιρίας όλμων ε. Θάλαμος γραφείου Διμοιρίτη όλμων στ. Καταφύγιο ομάδας διοίκησης.
Φώτο 7: Σκαλοπάτια που οδηγούν στο εσωτερικό του ολμοβολείου.
Φώτο 8: Το εσωτερικό του δεύτερου ολμοβολείου με την τυφεκίθρα. Διακρίνεται το μεταλλικό προστατευτικό από το οποίο εξέρχονταν ο σωλήνας του όλμου των 81 χιλ.