Οχυρό Ρούπελ

Τοποθεσία:  Όρος Αγγιστρο, Σέρρες

Ιστορικά στοιχεία: Η τοποθεσία που βρίσκεται στην οχυρή τοποθεσία που αναφέρεται ακόμα και από Βυζαντινούς χρονογράφους από τον 13ο Αιώνα ως Ρουπέλιον ή Ροπέλιον όταν ο Θεώδορος Β. Λάσκαρις νίκησε το 1256 τον Βούλγαρο στρατηγό Δραγωτά όπου είχε στασιάσει.

Κατά την πρώτη φάση του Α’Βαλκανικού πολέμου την τοποθεσία την κατείχαν Τουρκικά στρατεύματα όπου τελικά πήγανε στα Γιαννιτσά για να ανακόψουν τον προελαύνοντα Ελληνικό στρατό. Κατά τον Β’ Βαλκανικό πόλεμο τα Ελληνικά τμήματα που φύλαγαν το οχυρό νίκησαν τους Βούλγαρους. Το 1914 μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου η Ελλάδα οχύρωσε για πρώτη φορά την τοποθεσία αυτή και δημιουργήθηκε το οχυρό ανάσχεσης Ρούπελ. Τον Μάιο του 1916 ισχυρή Γερμανοβουλγαρική δύναμη εισέβαλε στο στενωπό του Ρούπελ και αποκρούστηκε από την φρουρά του οχυρού. Θέλοντας να διατηρήσει τότε η Ελλάδα την ουδετερότητα της παρέδωσε την τοποθεσία στην αντίπαλη παράταξη.

Το 1936 ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο στρατιωτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα η κατασκευή των οχυρών της γραμμής Μεταξά όπως ονομάστηκε μετά, όπου θα μας προστάτευε από εισβολές από το έδαφος της Βουλγαρίας. Πράγματι το οχυρό ποτέ δεν κατάφεραν να το καταλάβουν ο Γερμανικός στρατός παρά μόνο όταν υπερφαλαγγίστηκε ολόκληρη η αμυντική γραμμή και μόνο .. όταν η αντίσταση ήτανε μάταια παραδόθηκε στους κατακτητές.

  • Κατασκευή:
  • Οχυρώσεις:  Οι οχυρώσεις του αποτελούνταν από το συγκρότημα Ουσίτα στα δυτικά του κυρίου οχυρού που βρισκόταν χαμηλότερα ακριβώς δίπλα στον Στρυμόνα. Το κύριο οχυρό αποτελούνταν από τα εξής συγκροτήματα, Εισόδου,Μονών ΛαβέΠροφήτη ΗλίαΕξόδου και Νωτιαίας Αμύνης αποτελούσαν την κύρια τοποθεσία του οχυρού.

    Οι υπόγειες στοές που έφταναν τα 4250 μέτρα και στο συγκρότημα Ουσίτα υπήρχε και σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα 123 επιφανειακά του έργα (εκ’των οποίων 13 που άνηκαν στο συγκρότημα Νωτιαίας αμύνης ήταν ατελείωτα) ήταν, 4 απλά και 18 διπλά πολυβολεία, 2  πολυβολεία πλαγιοφύλαξης, 2 διπλά και 1 μονό αντιαρματικό πολυβολείο, 2 αντιαεροπορικά πολυβολεία, 3 μονά και 1 διπλό ολμοβολείο, 22 παρατηρητήρια, 2 σκέπαστρα προβολέων, 2 σταθμούς οπτικού, 14 απλές εξόδους, 3 εξόδους με πολυβόλο, 1 απλό 1 διπλό και 1 τριπλό βομβιδοβολείο.

    Ο οπλισμός του αποτελείτο από 2 πυροβόλα των 75mm, 5 αντιαρματικά των 37mm, 1 αντιαεροπορικό των 20mm, 1 αντιαεροπορικό των 37mm, 5 όλμους των 81mm, 85 πολυβόλα, 25 οπλοπολυβόλα, 53 βομβιδοβόλα και επανδρώνονταν από 27 αξιωματικούς και 950 υπαξιωματικούς και οπλίτες.

    Μεταξύ του οχυρού Ρούπελ και Καρατάς είχε οργανωθεί κέντρο αντίστασης αποτελούμενο κυρίως από έργα εκστρατείας και επανδρώνονταν από ένα τάγμα πεζικού.

  • Φρουρά:  27 Αξιωματικοί & 950 Οπλίτες.

Πληροφορίες:

roupel-data

Πηγή protothema.gr

Αρχεία:

Φωτογραφικό Υλικό:

Από τον tzoukon

Μετά το κομμάτι της ξενάγησης που μας έγινε και προχώρησα λίγο πιο μέσα… (είσοδος εξωτερικού πολυβολείου)

61_1

Εξω από το οχυρό τα δόντια του δράκου μαζί σιδερένια οδοφράγματα

61_2

Κάποια από τις στοές που προσπάθησαν να καταστρέψουν οι βούλγαροι μετά την παράδοση του οχυρού.

61_3

Kομμάτι από κάτι που δεν μπορέσαμε να το αναγνωρίσουμε (στον περίβολο του οχυρού)

61_4

Το κεντρικό παρατηρητήριο

61_5

Από τον Κωνσταντίνο Μιχαλόπουλο

roupel roupel1 roupel2 roupel3 roupel4 roupel5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: